Το αλάτι, είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και τον πλανήτη μας. Πρόκειται για ένα λευκό, άοσμο, κρυσταλλικό ορυκτό το οποίο βρίσκεται άφθονο στη φύση σε στερεή κατάσταση, διαλυμένο στο νερό της θάλασσας και σε ορισμένες αλμυρές λίμνες. Το κύριο συστατικό του είναι το χλωριούχο νάτριο (NaCl) και προκύπτει από φυσικά κοιτάσματα (ορυκτό αλάτι) ή από την εξάτμιση αλμυρού νερού (θαλασσινό αλάτι).
Σύνθεση και διαδικασία παραγωγής
Η διαδικασία παραγωγής/προμήθειας του θαλασσινού άλατος
Το θαλασσινό αλάτι προέρχεται από την εξάτμιση θαλάσσιου νερού, είτε με φυσικό τρόπο μέσω του ήλιου, είτε με τεχνητό. Λόγω του φυσικού του περιβάλλοντος είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αποτελείται κυρίως από χλώριο και νάτριο, καθώς και από άλατα ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και χλωριούχου και θειικού άλατος σε αρκετά μικρότερες ποσότητες. Μπορεί να είναι ακατέργαστο ή επεξεργασμένο, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής/επεξεργασίας του.
Η διαδικασία παραγωγής/εξόρυξης του ορυκτού άλατος
Το ορυκτό αλάτι, γνωστό και ως αλίτης προέρχεται από την εξόρυξη αλάτινων αποθέσεων στο έδαφος. Το αλάτι αυτό βρίσκεται σε περιοχές που κάποτε ήταν θάλασσες και με την πάροδο των χρόνων και τις γεωλογικές ανακατατάξεις μετατράπηκαν σε βουνά. Το πέτρωμα εξορύσσεται, είτε χειρωνακτικά είτε με μεθόδους διάτρησης και ανατίναξης από αλατωρυχεία μεγάλου βάθους. Στη συνέχεια αλέθεται, τυποποιείται και συσκευάζεται. Η καθαρότητά του εξαρτάται από τη σύνθεση του υπεδάφους από το οποίο εξορύσσεται. Είναι το πιο διαδεδομένο είδος αλατιού στην αγορά και το βρίσκουμε συνήθως σε κρυσταλλική μορφή. Από το ορυκτό αλάτι και κυρίως από άλμες προέρχεται και το ανακρυσταλλωμένο αλάτι το οποίο καθαρίζεται με χημικές αντιδράσεις, ξηραίνεται (κυρίως με εξάχνωση) και συσκευάζεται για διάφορες χρήσεις.
Χρήσεις στη βιομηχανία
Μόλις το 5% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής αλατιού χρησιμοποιείται για κατανάλωση, ενώ το υπόλοιπο 95% χρησιμοποιείται στη βιομηχανία.
Θαλασσινό αλάτι στη βιομηχανία
Το θαλασσινό αλάτι έχει ποικίλες εφαρμογές σε διάφορες βιομηχανίες, όπως στην επεξεργασία δερμάτων, στην κτηνοτροφία, στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς επίσης και σε χρήσεις όπως η αποσκλήρυνση νερού και ο αποχιονισμός των δρόμων. Επιπλέον έχει πλούσια σύνθεση σε μικροστοιχεία και μέταλλα, η οποία μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη στα προϊόντα ιδιαίτερα σε φυσικά/βιολογικά προϊόντα.
Ορυκτό αλάτι στη βιομηχανία
Κατόπιν επεξεργασίας το ορυκτό αλάτι έχει εκτεταμένη χρήση σε πολλές βιομηχανίες όπως στη χημική βιομηχανία, στη βιομηχανία απορρυπαντικών, στη βιομηχανία υφασμάτων, τροφίμων και στην επεξεργασία του νερού. Σε μη επεξεργασμένη μορφή, αλλά στο κατάλληλο μέγεθος, χρησιμοποιείται στον αποχιονισμό των δρόμων. Το αποτέλεσμα προκύπτει από την ιδιότητα του αλατιού να μειώνει τη θερμοκρασία τήξης του πάγου.
Οφέλη και περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Θαλασσινό αλάτι και περιβάλλον
Η διαδικασία παραγωγής του θαλασσινού αλατιού, που βασίζεται στην εξάτμιση θαλασσινού νερού, είναι αρκετά φιλική προς το περιβάλλον, καθώς γίνεται είτε με εντελώς φυσικό τρόπο είτε με ήπιες μεθόδους. Πρόκειται δηλαδή για μια αειφόρα διαδικασία. Επιπλέον η διατήρηση παράκτιων αλυκών για την παραγωγή θαλασσινού αλατιού, ευνοεί τη δημιουργία υδροβιότοπων οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.
Ορυκτό αλάτι και περιβάλλον
Η εξόρυξη του ορυκτού αλατιού ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς απαιτεί πιο επεμβατικές και ενεργοβόρες διαδικασίες που προκύπτουν από τις διάφορες μεθόδους εξόρυξης και επεξεργασίας των προϊόντων του ορυκτού αλατιού. Παραδείγματος χάρη για την απομάκρυνση ξένων ουσιών απαιτείται η χρήση χημικών. Ωστόσο, αν ακολουθηθούν οι αρχές υπεύθυνης (βιώσιμης) εξόρυξης καθώς και κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, πολλές από αυτές τις επιπτώσεις μπορούν να αντισταθμιστούν.
Η Δαδακαρίδης εμπορεύεται θαλασσινό αλάτι και ανακρυσταλλωμένο αλάτι για μια ευρεία κατηγορία χρήσεων στις βιομηχανίες που εξυπηρετεί.